DIY Brain surgery – Part 2


Pragmatic thinking and learning

Dit is het tweede deel van de review van het boek van Andy Hunt. Klik hier voor deel 1 van DIY brain surgery. Zoals beloofd gaat dit deel over hoe je zo goed mogelijk nieuwe dingen kunt leren. Verder wilde ik nog enkele tips uit het boek geven hoe je optimaal te focussen.

Leren

Mindindmapping

Zoals ik al verteld heb in de eerste blog uit dit tweeluik maken wij tweakers nog te weinig gebruik van Rich-mode thinking. Om Rich mode thinking te gebruiken tijdens het leren kan het nuttig zijn om mindmaps te maken. Wie nog nooit gehoord heeft van mindmaps kan hiernaast een voorbeeld vinden. Meer informatie over mindmapping op wikipedia. De mindmap hier naast is niet geheel toevallig de mindmap die Andy Hunt heeft gemaakt om zijn ideeën voor een boek te concretiseren en organiseren. Zoals je kunt zien zie je een natuurlijke structuur ontstaan in het plaatje. Dit wordt nog eens versterkt door de kleuren die gebruikt worden. De structuur die je ziet wordt verwerkt door je R-Mode en help je om je geleerde stof beter op te slaan in je hersenen. Mindmapping werkt voor mij redelijk. Het grote voordeel is dat je de relaties tussen allerlei gedachte gangen makkelijk kunt weergeven. Ik gebruik het vooral tijdens het brainstormen.

Mindmap Pragmatic learning and thinking
Mindmap Pragmatic learning and thinking

Studeer samen

Ook kan het helpen om samen met anderen hetzelfde boek te lezen of dezelfde studie te doen. Zelfs als je het motivatie aspect buiten beschouwing laat, kun je door over de bestudeerde stof te discussiëren je begrip van de stof versterken. Ook door anderen dingen uit te leggen kun je de stof beter begrijpen zoals in het volgende stukje wordt uitgelegd.

Teach others

Een andere manier om het net geleerde beter op te slaan is door het proberen uit te leggen aan een ander. (Bloggen is ook je kennis uitdragen.) Het liefst iemand die totaal niet bekend is met hetgeen je net geleerd hebt. Door het uit te leggen aan een leek, moet je zelf hard nadenken en analogieën bedenken. Door de patronen die je dan bedenkt geef je alles een betere plaats in je eigen geheugen. Als er geen leek gevonden kan worden werkt het ook heel goed om tegen de rubber duck te praten. Zelf heb ik nog geen ervaring met deze techniek. Ik ben nog op zoek naar mijn eigen duckie.

Rubber duck
Rubber duck

Gebruik je nieuwe skills en kennis

Nu heb je iets nieuws geleerd en je weet er alles van. Om deze kennis te behouden is het essentieel dat je de kennis gaat gebruiken. Daarmee versterk je niet alleen je verbindingen in de hersenen mee, maar je krijgt ook een beter gevoel hoe de kennis toepasbaar is. Kennis die je opgedaan hebt en niet gaat gebruiken vergeet je weer. Dus experimenteer en gebruik je net geleerde kennis.

Focus

Je kunt je brein het best gebruiken als je geconcentreerd bent. Dus technieken die je helpen te focussen zijn winst. Het grootste gevaar voor concentratie is een onderbreking. Het kan 15 – 20 minuten kosten om weer terug op punt te komen waar je was gebleven voordat je gestoord wordt. Er is de geschiedenis nog nooit een tijd geweest waar zo veel onderbrekingen waren als nu: een e-mail komt binnen, je wordt gebeld, je manager staat aan je bureau om jouw input te vragen en een collega heeft een vraag. Ondertussen probeer je tijdens de dag een super ingewikkeld probleem op te lossen. Elke keer als je gestoord wordt door een van bovenstaande feiten ben je dus weer 15 minuten kwijt met het op orde krijgen van: waar was ik gebleven. Dus de onderbrekingen onder controle houden is een belangrijk middel om je hersenen maximaal te gebruiken.

e-mail alerts

Iedereen kent het wel. Opeens verschijnt er een pup-up met een e-mail van je baas. Even snel scannen wat het is -> klik erop en de mail wordt geopend. Nadat je de mail gelezen hebt valt het je op dat je nog meer ongelezen e-mails hebt -> even lezen. En weg is je concentratie. Stap 1 om je onderbrekingen te beperken: disable je e-mail alert. Nee echt doe het nu maar. Meestal wordt een reactie op e-mail niet binnen 10 minuten verwacht (mocht dit wel zijn dan moet je daar toch eens met je collega’s over spreken). Als je dan klaar bent met je taak check je je e-mail en ga je verder met de volgende taak.

Zorg voor een tweede monitor en virtuele desktops

Op het moment dat je bezig bent en je moet even wat informatie kopiëren uit een ander document dan alt-tab je naar het programma dat je nodig hebt. Bij het alt-tabben kom je de eerste keer uit bij het verkeerde programma -> poging twee werkt dan wel.

Ondertussen ben je weer vergeten welke info je exact nodig hebt en moet je weer terug. Deze weergave lijkt misschien wat overdreven, maar is niet zo ver weg van de werkelijkheid. Dus ga een tweede monitor halen en zet de informatie naast elkaar. Als je dit overdreven lijkt probeer maar je belastingen (op papier) in te voeren op een 15 inch bureau. Gegarandeerd dat het niet past. Onderzoek heeft uitgewezen dat er er een productiviteitswinst van 20% tot 50% procent behaald kan worden. Verder kan het helpen om virtuele desktops te creëren op je pc / mac. In elk besturingssyteem is het mogelijk (win -> MSVDM, Mac -> spaces, Linux -> Virtual desktops). Door verschillende virtuele desktops in te richten voor specifieke taken kun je een context creëren waarin je specifiek 1 taak kunt doen. Bijvoorbeeld Desktop 1 -> communicatie software (e-mail, messenger webmail etc.) desktop 2-> programming env. en desktop 3 -> internet omdat je toch ook af en toe moet ontspannen.

Manage je kennis

Je brein kan ontzettend veel gegevens op slaan. Alleen is het doorzoeken van de gegevens moeilijk. Ook worden herinneringen in je brein soms vervuild door nieuwe input. Een oplossing om je kennis te managen is het onderhouden van een persoonlijke wiki. Dit is een makkelijke manier om je kennis op te slaan op het moment dat je er mee bezig bent. Simpel te gebruiken en door de crosslinks die je kunt maken binnen wiki’s kun je makkelijk de verbanden aangeven.

Mijn ervaringen met focus technieken

Op dit moment schrijf ik de blog in Virtual desktop 2 waar ik op mijn tweede monitor mijn personal wiki heb staan met de outline van de blog. Met andere woorden ik denk dat al deze technieken een positief effect hebben op mijn focus mogelijkheden. Dus wil ik tegen jullie allemaal zeggen probeer ze uit en kijk wat voor jou werkt. Een ander boek dat ook door Andy Hunt genoemd wordt is Getting Things Done(GTD) van David Allen. In het GTD boek wordt beschreven hoe je je tijd maximaal kunt gebruiken. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat GTD werkt. Dit geheel tegen mijn eerste scepsis in.


2 responses to “DIY Brain surgery – Part 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.