Een app of toch een web-app?


Min første telefon...
Wannabe smart phone

Nu de smart phones gemeengoed zijn geworden en de tablet pc’s (voornamelijk de ipad) een succes lijken te zijn, staan veel bedrijven voor de uitdaging om de content van hun website ook te ontsluiten op deze mobiele apparaten. De trend lijkt te zijn dat iedere zichzelf respecterende producent zijn eigen applicatie moet ontwikkelen en aanbieden. Het aantal platformen dat ondersteund moet worden lijkt ook te stijgen. Naast een iOS applicatie moet er ook een applicatie ontwikkeld voor Android. De Blackberry, WP7 en symbian/meego gebruikers worden volgens mij meestal overgeslagen. Sommige mensen noemen dit al de applicatie bubble vergelijkbaar met de dot-com bubble in het begin van deze eeuw.

Een andere oplossing die niet door iedereen als acceptabel wordt ervaren is een webapplicatie. Het grote voordeel van een webapplicatie is dat deze (mits aangepast aan de schermgrootte) op alle platformen werkt. Nadeel aan een webapplicatie is dat je niet van alle hardware in de telefoon gebruik kunt maken. Vooral de GPS functie en camera van de mobiele telefoons wordt veel gebruikt binnen het huidige applicatie aanbod. Met de voorstellen van de geo-locatie API lijkt in ieder geval de locatie functie binnen afzienbare tijd beschikbaar te komen binnen de mobiele browser. Een zoektocht op internet leverde me nog een camera API op maar ik denk niet dat dit een serieuze API genoemd mag worden. Voor het gebruiken van de specifieke hardware blijven we dus voorlopig aangewezen op de platform specifieke applicatie.

Ik denk dat een mobiele webapplicatie dezelfde kwaliteit kan hebben als een applicatie. Ook zijn de kosten voor het ontwikkelen van een webapplicatie een stuk lager dan voor elk platform een applicatie ontwikkelen. Mijn advies is dus creëer een goede mobiele webapplicatie tenzij er dringende redenen zijn om toch een applicatie te ontwikkelen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.