DIY Brain surgery


Pragmatic thinking and learning

Na het lezen van het boek van Andy Hunt wil ik hiervan een korte review maken. Met name wil ik ingaan op enkele tips and tricks die in het boek voorkomen die ik zelf interessant vond en mijn persoonlijke ervaringen met deze aanwijzingen.
Het boek legt uit hoe je zo goed mogelijk gebruik kunt maken van je hersenen. Eerst wordt er een analogie met processoren, bussen etc. gemaakt om uit te leggen hoe je brein in elkaar zit. Vervolgens komen er allerlei tips voorbij om je brein te debuggen / maximaal te gebruiken.

R-mode thinking

Het is vaak genoemd dat de rechter hersenhelft andere capaciteiten heeft dan de linkerhelft. Nu is ondertussen uit onderzoek gebleken dat het niet zozeer iets te maken heeft met links en rechts. Toch wordt in het boek de L-R analogie gebruikt, maar betekenen ze Linear mode thinking en Rich-mode thinking.

De L-mode is voor ons als tweakers heel normaal. Input – thinking – output, synchroon. Dat krijgen we geleerd op school. Onze verbale vermogens worden in L-mode afgehandeld, etc. Deze mode is meestal goed ontwikkeld bij mensen met een technische achtergrond, de mode is zelfs overheersend.

R-Mode is asynchroon en dit deel is vooral goed in patroon herkenning, plaatjes etc. R-mode kan nuttig zijn in het oplossen van problemen, met name de patroon herkenning. Bij technici wordt deze mode vaak te weinig gebruikt.

Beide modes kunnen niet tegelijk actief zijn omdat de gedeelde bus uit het plaatje hiernaast dan al vol zit. De meesten van jullie zullen het effect van R-mode thinking wel al gemerkt hebben. Op het moment dat je een probleem hebt en je geen oplossing kunt vinden zit je vast. Vaak kom je dan op een geheel willekeurig ander moment (onder de douche, bij de koffie automaat) op een idee dat de oplossing zou kunnen zijn.

Op het moment dat je de oplossing bedenkt ben je waarschijnlijk niet direct het proberen het probleem op te lossen en dan komt je Rich mode om de hoek. In het boek staat een manier om deze manier van denken op te zoeken: Thoughtful walking.

  • Verzamel zo veel mogelijk data over het probleem en stop de deze data in je hoofd.
  • Ga wandelen op een plaats waar je zeker weet dat je niet gestoord wordt
  • Zorg dat je niet bewust gaat proberen het probleem op te lossen, maar ga wandelen tot de oplossing voorbij komt

De keren dat ik het geprobeerd heb werkte het echt en ik blijf dit dan ook inzetten om die rare errors die niet direct duidelijk zijn even te laten bezinken en vervolgens op te lossen.

Sla al je ideeën op

Een nadeel van R-mode thinking is dat het niet gebeurd wanneer je dat wil. Het gebeurd op een random moment meestal niet op de plaats waar je het nodig hebt. In eens heb je een geniaal idee in de supermarkt, tijdens het sporten enz. Die ideeën ben je weer kwijt als je ze nodig hebt.

De oplossing: Bedenk een manier om je ideeën op te slaan. High-tech of low-tech. Pak een PDA, Telefoon, papieren notebook en noteer je idee. Maakt niet uit hoe raar, niet belangrijk het lijkt. Dit gaat alleen over het opslaan van de ideeën. Je hebt later genoeg tijd om ze te reviewen. De allerbelangrijkste tip: maak het leuk om ze op te slaan, als het een excuus is om met je IPhone te spelen, prima.

Op het moment dat de ideeën opgeschreven worden merken de hersenen dat het belangrijk is en gaan ze meer ideeën laten komen. En misschien zit dat one-in-a-million idee erbij dat je rijk maakt, je leven meer zin geeft of wat niet meer.

Ik heb zelf gemerkt dat het voor mij erg nuttig is om de ideeën op te slaan. Nu hoef ik de oplossing niet opnieuw te bedenken, maar alleen even mijn noteboekje open te slaan met de oplossing die ik bedacht had terwijl ik in de stad het shoppen was met mijn vriendin.

Ondertussen is het al een hele lap tekst geworden. Dus het learning gedeelte doe ik een andere keer.


4 responses to “DIY Brain surgery”

  1. […] The morning after I suddenly had an idea how to solve it. I remembered that during the global day of code retreat in December some people solved Conway’s Game of Life by overlaying multiple copies of the initial state. I’m convinced that attending the global day of code retreat helped me create this quine. Waiting a day to get the solution is for me just like the “Thoughtful walking” technique described in Pragmatic thinking and learning. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.