WK 2018 of 2022, toch maar niet


In 2018 (of 2022) wil de KNVB het WK voetbal in Nederland organiseren. In deze blog ga ik uitleggen waarom dat geen goed idee is. Hieronder staat een filmpje met een aflevering van reporter waarin de corruptie van de FIFA ter sprake komt.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

In dit filmpje worden allerlei vermoedens van corruptie geuit. Deze beschuldigingen zijn uiteindelijk allemaal terug te leiden tot Andrew Jennings. Hij is een journalist die de corruptie binnen de sport probeert aan te pakken. Op zijn site noemt hij een aantal voorbeelden.

Verder hebben we ook nog de volharding van Sepp Blatter om geen camerabeelden te gebruiken tijdens voetbal wedstrijden. Er wordt wel gesuggereerd dat de FIFA geen camerabewaking wil toestaan omdat het dan onmogelijk is om wedstrijden te manipuleren. Omdat er uiteindelijk maar 1 bron is en Blatter en de FIFA nog niet veroordeeld zijn denk ik dat corruptie alleen niet voldoende is om een WK niet te organiseren.

Een ander probleempje is het veel besproken incident rond de Bavaria meisjes en de gevolgen voor de rechtstaat als we heb evenement zouden organiseren.

http://www.youtube.com/watch?v=1pgel9XoWmE

Een misschien nog veel belangrijker probleem is dat het de samenleving veel geld gaat kosten. Er zijn in totaal 2 kosten/baten analyses uitgevoerd. Het ene rapport meldt 150 miljoen verlies en het andere rapport 230 miljoen winst. Het verschil tussen beide onderzoeken is bijna 400 miljoen euro. Het verschil is ongeveer even groot als het totale begrote budget. Het tweede onderzoek is ook aangevraagd nadat het eerste een verlies liet zien. Geheel verassend gaf het 2e onderzoek een positief resultaat. Letterlijk staat er in het 2e rapport:

“Het door SEO opgestelde rapport […] helaas kent het rapport een vrij negatieve toonzetting, waar mogelijk hebben wij vanuit een positieve grondhouding concrete verbeteringen aan te dragen in de vorm van alternatieve berekeningen”.

Uit ander onderzoek blijkt dat de baten tot een factor 10 worden overschat. Zo viel het mij op dat in Rotterdam geroepen werd dat er wel 1 miljoen bezoekers langs de route zouden gaan staan. Uiteindelijk bleken het er iets meer dan een half miljoen. Hoewel dit door de regen kan komen is het wel apart. Ook worden de kosten voor dit soort evenementen fors onderschat. Een voorbeeld hiervan: de kosten voor de Olympische spelen in Londen zijn nu al 10x zo hoog als de schattingen vooraf. Ik ben benieuwd wat de kosten blijken te zijn nadat de spelen hebben plaatsgevonden.

Beluister hier de “Olympisch vuur” aflevering van argos, waar de kosten/baten van grote sport evenementen besproken worden.

Verder is er ook nog onderzoek gedaan naar de uiteindelijke resultaten van grote sportevenementen voor de groei van het inkomen per hoofd van de bevolking. In deze onderzoeken blijkt dat de groei per hoofd van de bevolking na de Olympische zomerspelen ligt stijgt, bij de winterspelen lijkt er geen resultaat te zijn en bij het WK voetbal gaat de groei per hoofd van de bevolking eerder achteruit dan vooruit.

Ook lijkt het mij niet verstandig om in economisch zware tijden grote investeringen te doen om een sportevenement hierheen te halen dat de economische groei gaat afremmen. De grootste voorstander van deze evenementen is de VVD terwijl deze partij ook wel kampioen bezuinigingen genoemd wordt.

Maar first things first: Zorgen dat “we” zondag wereldkampioen worden!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.