My social media experience


Bessie whispers in Squiggy's ear
Bessie whispers in Squiggy's ear by bulldog1, on Flickr

Iets meer dan een jaar geleden ben ik Twitter gaan gebruiken. Voordat ik mijn Twitteraccount aanmaakte had ik een aantal vooroordelen. Waarom zou je sociale media gebuiken? Je houdt geen privacy over, kost je tijd, etc. Met andere woorden: ik had een mening over de sociale media zonder dat ik het ooit gebruikt had. Ik had dan wel een linkedInaccount maar die diende alleen om mijn contacten bij te houden. Ook had ik al een blog, maar posste ik er niet actief. Om mijn vooroordelen te testen heb ik toch een Twitteraccount aangemaakt in de verwachting dat ik twee maanden later weer zou afmelden. De werkelijkheid is weerbastiger. Op dit moment heb ik een Twitteraccount en een Facebookaccount, gebruik ik Flickr, YouTube, Google reader, luister/kijk naar menig podcast en gebruik ik instapaper om de links in mijn timeline later te lezen.

Vlak nadat ik mijn Twitteraccount aanmaakte las ik het boek pragmatic thinking and learning van Andy Hunt. (Daar heb ik overigens ook twee blogjes over geschreven.) Een van de tips die in dit boek: creëer je eigen blog. Het opschrijven van je gedachten in een blog zorgt ervoor dat je je eigen mening moet vormen, bovendien kunnen reacties je mening verbeteren. Mijn blog heeft ondertussen meer posts ontvangen in 1 jaar dan in dan in de twee jaren ervoor. Door het WK en de tweede kamer verkiezingen heeft Twitter definitief een plaats gevonden in mijn (bijna) dagelijkse bezigheden.

Mijn conclusie na ruim een jaar? Mijn blog en Twitter zorgen er samen voor dat ik mijn mening continu blijf aanscherpen en toetsen aan anderen binnen mijn netwerk. Bovendien zorgt het ervoor dat ik op een eenvoudige manier de trends binnen het IT vakgebied kan volgen. Ik kom nu zo veel leuke blogs, interessante artikelen en goede (en natuurlijk ook foute) ideeën tegen dat ik me af en toe afvraag hoe ik zonder heb kunnen leven. Dus een tip aan iedereen: ga online via de verschillende tools en ontdek de wereld van social media.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.